بسم الله الرحمان الرحیم .
[ یادداشت چهلم ]
1 ـ ماه مبارک رمضان را به همه تبریک میگویم . ان شاء الله که بتوانیم به لطف خود او که ما را به میهمانیاش دعوت کرده است ، از این سفرهی معنوی ، بهره و توشهی خوبی را برگیریم .
2 ـ یکی از موضوعات مهم در بارهی این ماه و همهی ماههای قمری ، اثبات آغاز ماه جدید است . معمولا برای این کار به رؤیت هلال در شب اول هرماه میپردازند.
3 ـ در این چند سال اخیر ، در اعلام رؤیت هلال ماه مبارک رمضان و عید فطر ، ناسامانیهایی رخ داد و سبب رنجش مردم و ... گردید .
البته این ناسامانیها ، مخصوص این سالها نیست ، بلکه تا بوده ، این اختلافها بوده است . معروف است که در زمان یکی از شاهان قجر ، کار به جایی رسید که ملیجک دربار گفت : « اگر کار به همین منوال بگذرد ، اثری از ماه مبارک رمضان نخواهد ماند . » !
در کتاب های تاریخی هم این اختلافها ثبت شده است .
4 ـ اما میتوان کاری کرد که این اختلافها ، دیگر ادامه پیدا نکند . برای حل این مشکل ، دو راه میتوان پیشنهاد کرد :
الف ) همان طور که خیلی از وقایع مهم و گاهی غیر مهم را تلویزیون مستقیما پخش میکند ، با هماهنگی سازمان هواشناسی و با استفاده از موقعیت جغرافیایی برخی از نقاط ایران میتوان رؤیت هلال هر ماه را پخش کرد .
برای این کار در مناطقی که امکان رؤیت هلال ماه است ، گروهی متشکل از امام جمعه و معتمدان محل و واحد سیار سیما ، این رؤیت را گزارش کنند .
نکته ـ البته برای اینکه خرج آن در بیاید و صدا و سیما و دولت ضرری نبینند ، از پخش پیامهای بازرگانی ، غفلت نشود !
5 ـ راه دیگر ، دنبال کردن ماه است و شناختن این که ماه در چه روزی ـ یا به تعبیر قرآن ، در چه منزلی ـ است.
درست است که گاهی به دلیل ابر و غبار و کوتاهی افق ماه نو و ... نمیتوان آغاز ماه را فهمید ، اما با دنبال کردن کیفیت ماه ، میتوان به شمارهی روزها برد .
مهمترین و شایدصریحترین و آشکارترین منازل ماه ، منزل چهاردهم باشد . در شب چهاردهم ، ماه کامل میشود .
در روایات هم به این نکته اشاره شده است . اگر عمری بود و حوصلهای ، در یادداشت بعدی ، به آیات و روایات این موضوع اشاره خواهم کرد .
این چند سطر را نوشتم تا امسال هم از درک شب قدر ، یعنی شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان ، محروم نشویم .
ملتمس دعا
مرتضی اخوان
|